Åse Liv Hauan & Eva Grøttum


9 - 11 juli. 12.00 - 17.00

Åse Liv Hauan

Jeg bruker symboler og ornamentikk sammen med ulike materialer, ikke bare dekorativt men som et meningsbærende og kulturelt element. Flere av arbeidene mine tar utgangspunkt i en håndverkstradisjon knyttet til stedet hvor jeg har hatt utstilling eller oppdrag. En tradisjonsforankret form blir satt i en annen sammenheng men er gjenkjennelig nær og lik. Jeg er opptatt av den analoge prosessen hvor tid og tilfeldigheter får slippe til. Gjennom min kunstneriske praksis ønsker jeg å fokusere på ting som betyr og virker gjennom nærhet og likhet mellom mennesket og naturen.

Til utstillingen «ea», Vega verdensarvsenter 2020 laget jeg et rom med papirarbeider av lin og et temporært gulvarbeid av tørket tang. I galleri Frise i Hamburg 2016 et veggarbeid med papp og maljer og i Arvika konsthall 2012 en flettet papirvegg.

Eva Grøttum

Jeg arbeider for det meste ut i fra impulser fra å se mønster og ornamenter; være seg med referanser til mange mønstertradisjoner i ulike land. Jeg forholder meg til den norske mønstertradisjonen som til den Islamske hvor spor av samme form finnes i mange håndverkstradisjoner.
 

I prosessen opparbeider jeg mønstrene til arabeske former, geometriske strukturer, som er grunnlaget for å utvikle intrikate mønster, eller bilder av gammelt håndverk. De er lånt/appropriert og blir omformet inn i en bakenforligende kontekst.

Til utstillingen „Trace & Ceiling“ i O`Gallery i Tehran mars 2019 laget jeg høytrykk med geometrisk ornamentikk på plakatpapir til et stedsspesifikt temporært veggarbeid hvor trykkene ble limt direkte på veggen.I det minste rommet i Kunstnerforbundet i 1998 laget jeg også et temporært arbeid, en geometrisk tapet, „Indisk Rapport 2“ (Dekor).

“Grøttums arbeidsmetode med sitering av forelegg fra forskjellige kulturelle arenaer, samt gjenbruk av egne arbeider leder fort tankene til et overordnet nivå. Leser man Grøttums arbeider med en akademisk brille kan de kanskje ses som visuelle ontologiske spørsmål. I ontologien stilles det klassiske spørsmålet om det finnes noen generelle lover i sosiale systemer og strukturer, slik det er i fysikken.“

Aage Langhelle : 2017 – “prince george/raum für kunst“